לעיתים יש צורך בסיוע לאנשים הסובלים ממחלות נפש ובעיות פסיכיאטריות אחרות במספר תחומי חייהם, כגון מקום העבודה, מקום המגורים, חיי החברה ומסגרת חינוכית. שיקום נפשי הוא אסטרטגיה אחת שעשויה לשמש כדי לסייע לאנשים אלה בשליטה בסימפטומים שלהם ובשיפור התפקוד. שיטת טיפול הנקראת שיקום פסיכו-סוציאלי נועדה לסייע לאנשים עם מחלות נפש לחיות חיים טובים יותר. על מנת לאפשר לאנשים לחיות ולעבוד בקהילות שלהם באופן עצמאי ככל האפשר, מטרתו של השיקום המוצא במרכז ניקה ישראל, היא לחנך אותם לכישורים רגשיים, קוגניטיביים וחברתיים.
מטרותיו של שיקום נפשי
המטרות הבסיסיות של שיקום נפשי הן לעורר רגשות חיוביים במטופלים, כגון:
- עוצמה: כל אדם צריך להאמין שיש לו את החופש לבחור את המטרות שלו ואת כוחות לבצע אותן.
- אופטימיות: אנשים עלולים להתייאש כתוצאה מהמצב שלהם. מטרת השיקום היא לתת למטופלים סיבה לאופטימיות.
- מיומנויות: שיקום נפשי מנסה להעניק לאנשים את הכישורים הדרושים להם כדי לנהל את מצבם ולנהל את החיים שהם רוצים. זה כולל כישורים חברתיים, תעסוקתיים ואחרים, כמו גם כישורי חיים.
- קשרים חברתיים: מומחי בריאות הנפש מסייעים ללקוחות בפיתוח חברויות וקשרים חברתיים.
עקרונות של שיקום פסיכו-סוציאלי
ישנם מספר רעיונות בסיסיים בשיקום פסיכו-סוציאלי המשמשים כמסגרת לאופן שבו מומחים לבריאות הנפש בתחום זה מנהלים את עבודתם. קווים מנחים אלה מורכבים מ:
- לכל אדם יש פוטנציאל שניתן לממש.
- לאנשים יש את הזכות לקבל את ההחלטות שלהם.
- במקום להתמקד במחלותיו של האדם, הדגש הוא על החוזקות שלו.
- לכל אדם יש דרישות ייחודיות.
- שירותים מקצועיים צריכים להינתן ולהתנהל בסביבה מוכרת ככל האפשר.
טיפולים לשיקום פסיכו-סוציאלי הם רב-מודאליים ולעיתים בעלי אופי ביו-פסיכו-סוציאלי. נקודת מבט זו מכירה בהשפעה שיש למחלות נפש על המערכות הביולוגיות, החברתיות והפסיכולוגיות, כמו גם על היבטים אחרים של החיים. כל אחת מהמערכות הללו לא מושפעת רק מבריאות הנפש, אלא הן גם קשורות באופן אינטימי. לאור זאת, השיקום הפסיכו-סוציאלי מאמץ נקודת מבט של אדם שלם ומכיר בכך שייתכן שיידרשו מומחים אחרים בתחום בריאות הנפש לתרום לתהליך הטיפולי. ייתכן שיהיה צורך בטיפול יעיל ובמגוון שירותים לטיפול פרטני. אם את זקוקים לתהליך שיקום נפשי שיתבצע באופן המותאם אליכם באופן אישי, צרו קשר עם ניקה ישראל עוד היום!